Khamis, 23 Disember 2010

Banci: Persoalan-persoalan yang bakal timbul

Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2010 melalui laporan kiraan awalnya menimbulkan pelbagai intepretasi. Apa yang jelas penduduk Malaysia kini bertambah kepada 27 juta orang namun kadar pertumbuhan penduduk merosot sebanyak 0.43% berbanding tahun bancian sebelumnya (1991-2000). Mungkinkah kadar perkahwinan rendah disebabkan wanita berkerjaya tinggi mahupun lelaki yang terjebak dengan masalah sosial lalu bertapa dipusat-pusat serenti?, Mungkinkah juga disebabkan kadar perceraian tinggi menyebabkan kelahiran anak tidak ramai? Atau mungkinkah penduduk Malaysia semakin ramai membuat perancangan keluarga disebabkan faktor ekonomi?

Kesemua ini mengundang pelbagai intepretasi kepada rakyat Malaysia. Apa yang pasti ia bakal memberi peluang kepada cendekiawan-cendekiawan untuk lebih meneroka angka-angka yang telah dikeluarkan ini. Mereka seharusnya sudah mula memikirkan angka-angka ini untuk menimbulkan bermacam-macam idea di dalam penyelidikan mereka nanti, itupun jika mereka mahu.

Di kesempatan ini, saya mengucapkan selamat kembali mengajar kepada semua pensyarah-pensyarah UiTM dan IPTA yang lain serta guru-guru di seluruh Malaysia.

Ahad, 19 Disember 2010

Kerajaan Obama bakal tumbang?

Membaca artikel John Rubino tentang 3 negeri di Amerika Syarikat bakal bankrap menguatkan lagi hujah bahawa pakej rangsangan bukan jalan terbaik menyelamatkan ekonomi. 3 negeri tersebut bakal mengalami bankrap yang teruk seperti mana yang telah dialami Greece jika tiada sebarang pelan menyelamat dan mahupun pelan meningkatkan kepercayaan para pelabur dapat dibuat. 3 negeri tersebut iaitu New York, California dan Illinois adalah negeri yang dikuasai oleh Parti Demokrat dan lebih memeritkan lagi negeri-negeri ini adalah merupakan sumbangan terbesar kepada kerajaan pimpinan Barrack Obama sekarang sama ada dari segi pengaruh mahupun undi. Agak sukar untuk memulihkan keyakinan penduduk di 3 negeri tersebut kepada kerajaan Obama seperti mana sokongan yang diperolehi Obama pada pilihanraya lepas. Penganalisis meramalkan kongres Amerika Syarikat yang didominasi oleh Demokrat bakal hilang kepercayaan dan begitu juga kerajaan Obama bakal mengalami nasib yang serupa. Pada saya, ini adalah bala bencana kerana berhutang untuk pembangunan bukan cara yang baik dalam mana-mana ekonomi. Mana-mana negara sekalipun tidak seharusnya menjadikan pakej rangsangan melalui terbitan bon dan sekuriti hutang sebagai sandaran utama dan jalan mudah untuk membangunkan ekonomi.

John Rubino ialah penganalisis kewangan dan ekonomi yang terkenal dengan bukunya bertajuk "The coming collapse of dollar and how to take benefit from it"

(sumber asal)

Sabtu, 18 Disember 2010

PTK terakhir


Tamatlah sudah PTK selama 4 hari yang berakhir Khamis lepas. Setelah berusaha keras bersengkang mata dan masa menyiapkan tugasan yang diberi, akhirnya PTK terakhir dalam sejarah perkhidmatan awam berjaya disudahkan. Tiada lagi PTK selepas ini. Apapun, bagi sesiapa yang beroleh aras 4 tetap dijanjikan anjakan gaji namun bagaimanakah nasib mereka yang mendapat aras 3? Mereka ini sudah tentu tidak mendapat peluang kedua sebagaimana rakan-rakan mereka yang lain pada PTK yang lepas. Ada yang merungut tentang keadaan ini, setiap kali perubahan polisi sudah tentu ada yang menjadi mangsa. Mereka ini sudah balik awal. Kalah sebelum bertarung dan sudah angkat beg meninggalkan PTK, dengar-dengarnya. Tapi bagi sebahagian besar yang lain pula mereka tetap redha dan menganggapnya sebagai satu 'vacation' ilmu dan tempat perjumpaan sosial teman-teman yang lama mereka tak jumpa dari kampus-kampus yang lain. Tempat pertukaran ilmu juga kerana pelbagai idea dapat dikongsi bersama daripada pelbagai displin ilmu . Memang amat berbaloi sebenarnya namun ini hanya dapat dirasai bagi mereka yang mencintai ilmu. Apapun, selamat kembali ke kampus masing-masing dan mudah-mudahan kesemuanya beroleh aras 4. Marilah berdoa....

Jumaat, 3 Disember 2010

Ron 95 naik 5 sen lagi, bertukarlah ke NGV dan Dinar

Ada yang kata subsidi 5 sen dikurangkan bagi petrol dan 20 sen bagi gula tapi hakikatnya harga petrol dan gula naik masing-masing 5 sen dan 20 sen. Ayat-ayat manis itu pandai diolah untuk meredakan kebimbangan pengguna yang hakikatnya tidak rela. Kenaikan ini amat mendukacitakan berdasarkan janji Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bahawa petrol tidak dinaikkan sehingga tahun depan.Dengan kenaikan tersebut yang bermula tengah malam ini, beberapa barangan pengguna yang lain dijangka terus meningkat. Adalah diharapkan pihak berkuasa tempatan dapat mengawal harga barangan pengguna dengan jayanya dan bermulalah kehidupan penguatkuasa yang pasti akan sibuk. Jika berjaya memantau, rakyat akan lebih mudah menerimanya, tapi jika gagal, rakyat pasti akan menghukum. Terpulang kepada mereka yang terlibat dan apa yang pasti, bagi mereka yang memandu jauh ke tempat kerja, NGV adalah pilihan terbaik. namun bagi penyelesaian jangka panjang, bertukarlah ke dinar. Wallahua'lam.

Khamis, 25 November 2010

There’s no asset bubble in gold

BY
George Mathew , MADHUSUDAN SAHOO

Gold has been in the limelight of late with price shooting up to the Rs 20,000 (per 10 grams) level, even stealing the thunder occasionally from other asset classes. “Gold is a safe investment. It will continue to give good returns,” says AJAY MITRA , managing director of World Gold Council (WGC). In a conversation with MADHUSUDAN SAHOO and GEORGE MATHEW , Mitra says, “there’s no asset bubble in the yellow metal as it’s widely spread and beyond the control of speculators.” Excerpts:

Gold prices have been rising sharply in last two years, but still demand is also going up. What are the reasons?

Gold can’t be compared with any other product. In the case of other products, demand drops when prices rise. But not in the case of gold. It always provides safety and security to the investors. As the asset value has gone up by many folds, investors are more attracted to put their money in it. Firstly, if we look at interest rate on the fixed deposits in any bank for 400 days or so, investors get 7-8 per cent whereas investors who bought gold have seen an appreciation of 21 per cent CAGR (compounded annual growth rate). Secondly, investors are not savvy enough in the stock market as it is quite uncertain for them. So where would they go… I think gold is the best option that assures them a good return. The demand for the yellow metal in the country has gone up by 79 per cent to 650.4 tonnes in the period January to September 2010

Isnin, 1 November 2010

Lagi respon kepada pandangan TDM

Komen dari Blumbee..
"Sesiapa sahaja yang masih mengganggap emas dan perak sebagai komoditi bermakna orang itu tidak faham lagi apa yang di perjuangkan dalam dinar dan dirham. Konsepnya mudah dan simple je wahai sahabat, bila nak memartabatkan dinar dan dirham jangan kaitkan langsung dengan WANG FIAT. Ingat bila kita dah gunakan dinar dirham, wang fiat tak ada ruang lagi untuk digunakan.

Kalau tak inilah yang akan terjadi, statement yang kelakar akan keluar. Nilai sebenar emas bukan pada USD tapi pada emas itu sendiri dan pada beratnya, sebab itulah bawa emas ke mana-mana tempat pun Insya Allah akan laku. Bila dah beli emas tu simpan je terus, jangan terperangkap dengan permainan Buy Low Sell High ni. Permainan macam ini menyebabkan anda mempunyai intention mengagungkan Wang Fiat, jauh sekali nak mengamalkan wang sunnah.

Kenapa mesti nak kaitkan USD dan Emas? (1USD = 1/1400 ounce) Sapa suruh hangpa buat koin 1/1400. Ikut ajalah apa yang ada pada zaman Rasullullah (dinar, dirham & fulus). Itukan sunnah. Yang kita nak ikut cara Yahudi juga buat apa. Nak juga kaitkan Dinar dan USD. Ingat, Wang Fiat ini adalah propaganda Yahudi supaya manusia menyangkakan duit kertas inilah harta yang sebenar dan ramailah orang yang telah tertipu dengannya.

Tidak praktikal ker guna emas dan perak? Cuba bawa 1 kg emas masuk dalam poket, muat tak? Cuba pula bawa cash RM160,000 (Harga FGJAM) masuk dalam poket, muat tak? inilah statement yang kelakar dan ada pula orang nak menyokong. Kesian....

Harus di ingat, saban hari value duit kertas semakin menyusut. Nilai 1000 USD tahun 1970 kita boleh dapatkan dinar sebanyak 200 keping dinar emas tapi 1000 USD sekarang kita hanya boleh dapatkan 5 keping dinar sahaja. Bukankah ini sudah jelas??? Kenapa harus kita mengagungkan wang kertas, kenapa harus kita menjual emas yang kita ada kerana jelas sekali lambakan Wang Fiat inilah yang merompak nilainya.

"There is no such thing of Islamic Banking, apa yang Islam saya pun tak fahamlah. Tak payahlah perah otak mcm mana nak Islamkan Bank sebab sistem perbankan ini pun orang-orang yahudi sendiri yang cipta. Kita kan ada Baitulmal dan Institusi Zakat, ini yang harus kita kaji dan peranannya dipelbagaikan. Zakat itu sendiri adalah salah satu daripada 5 rukun Islam. Penciptaan Bank ini sebenarnya adalah satu cara menghalalkan konsep Aloong, business base on interest, malah lebih teruk dari Aloong. Sebab itulah Yahudi tak menentang bila orang Islam cipta Bank Islam, konsepnya sama saja macam Bank Konvesional. Cuma nama je tukar pada nama Arab. Islam lah sangat tu...

Pada saya ucapan Tun tu bukannya ucapan Anti Dinar tapi ucapan orang yang tak faham tentang perjuangan Dinar & Dirham. Beliau sendiri tidak dapat membayangkan dunia dinar dan dirham tanpa ada fiat money. So kepada orang-orang yang dah bertemu dengan Tun tu terangkanlah betul-betul, kasi beliau faham. Bukannya nak ambil hati je. Kesian dengan ucapan beliau yang kekanak-kanakan."

Rabu, 27 Oktober 2010

Why money should be in gold? A response of TDM's opinion

I read this article. I quote what TDM has said through the article.
"Backing currency with gold does not make it Islamic, former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad said on Tuesday. He said it became Islamic only if transaction in the currency did not involve interest or riba. "It is not the name that is important. It is the gold backing for the currency, whatever may be its name," he said in a keynote address at the Global Islamic Finance Forum 2010 here.He said there were repeated suggestions for the use of gold dinars, and Muslims bankers must not be moved by sentiments alone.He said people needed also to be conscious that gold prices could change and its value in different countries would differ."If we use gold as a currency domestically, the purchasing power will differ with different countries. Besides that, its bulk makes it unsuitable as currency for everyday use," he said.
There is a time to support him. But this time i don't think so. I would like to come up these questions so that people could aware why this time i disagree with him.
1. Does fiat money carries interest? Absolutely. That's why money should be in gold.
2. You go to the bank, borrow RM100, do they allow you to pay back RM100? Absolutely can't. That's why money should be in gold.
3. Are we feel safer to carry 1 kijang emas or RM4,000 in your pocket? For me, surely i will carry an a ounce of gold. It's just a size of 50 cents coin. Still not practical?. I suggest this.
4.Gold prices change every day thus make them unsuitable as currency? Gold price changes because we measure them in fiat money. Gold prices will not be changed frequently if the measurement of gold is not in fiat money. The gold price should be freed from any fiat money measurement. I know it's impossible for time being but to say that gold prices are changing every day because of gold itself is not really true. The true is because the influence of world currencies that also changes.
5. The changes of gold price bring about the good things. It eliminate the power of manipulation in few hands thus make individuals greater in determining prices and it should be like this in the real economy.

Isnin, 25 Oktober 2010

Nak capai hujung langit tapi..

Pembesar2 negara bercakap pasal MBE, NKRA, NKEA, RMK10. Tapi orang bawahan pula bercakap bagaimana nak cari duit makan untuk esoknya. Kalau ada untung dapatlah makan kais pagi dan petang, jika tidak terpaksalah duduk di bawah jambatan.

Persoalan sini yang dikemukakan bukanlah hendak meremehkan, tapi sebagai peringatan agar tidak terikut-ikut dengan typical standard buatan manusia yang hendak mengejar status negara maju tapi ramai yang masih hidup dalam kemelaratan. Amerika dibangga2kan kononnya maju. Walaupun "konon" maju, dunia tetap mengiktirafnya maju yang "benar" sedangkan bertrilion hutangnya, beribu "homeless" rakyatnya, berdefisit balance of paymentnya, dan berbilion perbelanjaan mengatasi KDNKnya. Ada yang hidup dalam terowong air, ada yang hanya berselimut di kaki lima jalan-jalan di New York ataupun berkhemah di hujung-hujung garden park. Cumanya mereka elok sikit sebab ada baju sejuk yang tebal dan mahal (bila jual di kedai bundle di Malaysia, mahal sebab import, tebal dan nilai dolar yang tinggi berbanding ringgit) lalu tak nampak kelemaratannya. Suasana ini diabaikan kerana ianya tidak masuk standard penilaian negara maju. Adakah kita bersedia dengan acuan maju kita sendiri atau berterusan menggunakan "moulding" negara maju buatan barat? Laratkah kita menahan telinga mendengar sinisan kata-kata seperti negara maju rakyat melarat!

Khamis, 14 Oktober 2010

Dinar and dirham booth opened in IID SE 2010 competition

After 2 and half days of the exhibition at Invention, innovation and design - Special Edition 2010 since last Tuesday, now it's come to the end where today will be announced the result for the competition. It was a great experience to be here with all the inventors of their own and to know what exactly the real and practical requirement from the market. For time being, I've done my job in exploring the potential of dinar and dirham and it's up to the judges to give which color of medal they preferred.

With my partner Us. Saufi at Dinar booth

With partner at dirham booth

Giving the explanation was a tough job sometime.



The team with Pengarah and Timbalan Pengarah UiTM Segamat Campus

Selasa, 28 September 2010

Dirham Card to be exhibited at IID Melaka



All invited to see the new Dirham Card at IID Melaka, UiTM Alor Gajah Campus.
Below is the details:
Venue:

Selasa, 21 September 2010

Student to explain gold dinar and silver dirham...well done!

If our students could explain gold dinar and silver dirham as what Saffawati had explained is more than enough. Simple and understandable.

Jumaat, 17 September 2010

Jangan berpuashati dengan RM3.20 per dolar

Kadangkala pepatah Melayu mudah lupa memang praktikal.13 tahun lepas dan sebelumnya nilai RM adalah 2.50/dolar. Ketika itu Amerika tidak setenat sekarang yang mana sekarang Amerika berhutang kira-kira 13 trilion dolar. Ironinya dunia masih menganggap Amerika kuasa besar ekonomi. Kasihan dengan mentaliti kita kan.

Apapun yang hendak difokuskan sekarang adalah, nilai RM sekrang adalah RM3.20 per dolar.Dan bagi sesetengah pemimpin sudah menganggapnya sebagai kekuatan nilai RM berbanding dolar. Justeru mereka berpendapat sudah tiba RM boleh diniagakan di pesesir luar negara dengan harapan FDI akan mengalir deras ke dalam negara lalu nilai terus menerus meningkat.

Tapi kita sebenarnya sudah lupa bahawa nilai RM3.2/dolar itu bukannya meningkat tetapi masih dalam proses recovery kerana pemulihan sebenar RM (jika berfikir dlm konteks kewangan skrg)mestilah bersamaan RM2.5/dolar paling kurang iaitu nilainya 13 tahun lepas atau sebelumnya iaitu sebelum nilainya merosot akibat dirompak pedagang mata wang asing yang mengaut keuntungan melalui kegiatan spekulasi. Adakah kita masih ingat lagi atau buat-buat lupa? Atau adakah kita sudah tanamkan dalam kepala otak kita bahawa RM2.5/dolar itu hanyalah tinggal sejarah semata-mata lalu kita membuang jauh-jauh nilai RM2.5/dolar yang pernah menjadi nilai RM dahulunya. Jika begitu mentaliti sesetengah orang, memang kita amat malang.

RM3.2/dolar bukannya pengukuhan ringgit. Ia dianggap kukuh sebab kita bandingkan dengan RM3.8/dolar yang pernah diikat oleh bekas PM, Tun M suatu ketika dulu. Sepatutnya mentaliti kita adalah dengan membuat perbandingan dengan 13 tahun lepas iaitu RM2.5/dolar bukannya RM3.8/dolar. RM3.8/dolar adalah nilai RM yang sedang sakit. RM3.8 adalah nilai RM ketika dalam bius atau ketika dimasukkan ubat penenang. Sepatutnya nilai ph RM kita yang normal adalah RM2.5/dolar seperti mana 13 tahun lepas!

Jangan kita mudah lupa! Kita mudah mengambil sikap berpuashati. Justeru saranan agar RM diperdagangkan di pesisir luar negara adalah saranan yang kurang cermat yang hanya mengundang para spekulator untuk datang menyerang sekali lagi. Mahukah kita diserang semula seperti krisis ekonomi 1997 dahulu? Dalam hal ini saya senada dengan Tun M.

Rabu, 15 September 2010

Dinar emas perlu kepada "iman"

Saya banyak baca komen-komen pembaca di laman blog Chedet apabila bekas PM itu memperkatakan tentang entry beliau yang bertajuk "Dinar Emas 2". Bekas PM itu berkata bahawa beliau hanya mencadangkan penggunaan emas dalam perdagangan antarabangsa antara 2 buah negara yang berdagang sesama sendiri dan bukannya penggunaan emas dalam transaksi harian. Tak mengapalah, itu cadangan beliau. Mungkin tahap keimanan beliau terhadap dinar emas setakat level itu sahaja. At least, beliau dah memeparkatakannya. Namun, beberapa komen terutamanya daripada Arzim Naim, Chartered Islamic Finance Professional (CIFP)adalah kurang tepat apabila cuba membandingkannya dengan amalan perubatan. Beliau kata:
"The misconception of gold dinar link to the religious dogma must be corrected. I want to use the analogy of this misconception from the uses of anesthetic in medical surgery. The anesthetic substance was found in 16th century and only to be used in medical surgery in early 19th century. This is because of the religious dogma saying that one needs to endure the pain without any reliance to anesthetic. I believe, the application of gold dinar chip as currency is just a pure religious dogma in the modern economic literature or just a form of identity clash to show that I am more Islamic than the others. It reminds me to the story of Pakistan when they were separated from India. In order to show to the world that they are different from its counterpart (and should have a new identity) and to be seen more Islamic, thus, the late General Zia ul-Haq in 1970s determined to have full Islamic economic system disregarding the conventional economic system that relied on interest-based (usury) endorsed by the predecessor in just one night without any proper planning."

Kenapa kurang tepat?
Yang pertama, dinar emas adalah sunnah Nabi, kenapa ianya tak boleh dianggap sebagai dogma? Menerusi beberapa kajian dan support daripada ayat al-Quran, apabila tidak menggunakan emas sebagai matawang, transaksi akan mudah menjadi riba. Lihatlah apa yang berlaku dalam dunia kewangan sekarang? Duit atas duit, tidakkah riba begitu? Inilah natijah daripada seseorang yang sudah bergelumang najis tetapi tidak tahu bagaimana hendak membersihkannya.

Yang kedua, analogi perubatan dengan dinar tidak tepat kerana amalan perubatan Rasulullah adalah ayat-ayat al-Quran, air penawar, kebersihan dan pemakanan-pemakanan tertentu dan ianya kekal releven sehingga sekarang. Apabila manusia meninggalkan sunnah maka pelbagai penyakit akan timbul. Banyak kajian membuktikan manusia berpenyakit adalah sebab pemakanan yang mereka ambil, maka dengan menjaga pemakanan secara betul maka penyakit akan dapat dihindari. Adapun amalan perubatan yang canggih hanyalah selepas itu. Kurun ke 16 hingga kurun ke 19 adalah hasil perkembangan teknologi perubatan, dan walaupun ianya baik untuk perkembangan kesihatan manusia, kedua-duanya masih tidak lagi boleh disamakan dalam kekuatan autentiknya.

Ketiga, walaupun Islam membenarkan penggunaan dadah dalam perubatan, tetapi kadarnya haruslah amat minima bukannya berlebihan (mengikut kadar-kadar tertentu yang dibenarkan), tapi persoalan yang maha penting adalah, adakah ia jalan terbaik dalam penjagaan kesihatan? Sudah tentu tidak! Yang terbaik adalah mencegahnya dahulu sebelum sakit. Inilah yang Islam anjurkan melalui amalan-amalan Nabi yang diperkatakan tadi. Bila sudah sakit pelbagai perkara terpaksa dilakukan termasuklah penggunaan dahda mahupun benda yang tidak halal kerana keadaan ketika itu memaksa (keadaan darurat).

Keempat, dogma yang dikatakan beliau iaitu "This is because of the religious dogma saying that one needs to endure the pain without any reliance to anesthetic" tidaklah diketahui mana sumbernya. Adakah ianya sumber sunnah mahupun Quran? Jika bukan dari keduanya, mana mungkin ia boleh diangggap DOGMA!

Wahai Arzim, saya tahu anda amat profesional dalam membicarakan realiti kewangan namun percayalah sistem yang anda mahir itu adalah satu perangkap terus menerus dari pihak tertentu untuk terus mengekalkan umat Islam dalam pengamalan riba.

Alasan memang cukup banyak untuk tidak merelevenkan penggunaan dinar namun keimanan lah jua sebagai penentunya.

Jumaat, 27 Ogos 2010

DTC shined with gold award


Dinar Transaction Card won gold medal yesterday invention event (26th August)held at Invention, Innovation and Design (IID)exhibition, UiTM Johor. This is the second time for dinar based product has been recognized since its debut in the last year competition that also has taken away gold medal. Seems like a good start for dinar based product..Insya Allah the product will be contested in Shah Alam somewhere in this October.

Dinar, dirham boleh runtuhkan ekonomi Yahudi

Oleh: Wartawan Kita

KOTA BHARU, 26 Ogos: Datuk Husam Musa berkata, penggunaan sistem dinar dan dirham secara tidak langsung akan memberi pulangan ekonomi yang lebih tinggi kepada umat Islam, sedangkan golongan Yahudi semakin runtuh.

“Kerana itu mereka sedaya mungkin akan menghalang serta mengkritik dengan pelbagai dakyah untuk menakutkan umat Islam sendiri yang ingin menggunakan sistem terbabit,” ujarnya.

Justeru itu, katanya golongan Yahudi serta penentang agama Islam yang lain sehabis mungkin akan menentang umat Islam menggunakan mata wang syariat dinar dan dirham, kerana sistem itu akan merugikan mereka.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Masyarakat Kelantan itu berkata, sekiranya umat Islam akan bersatu menggunakan Dinar dan Dirham dalam urusan jual beli, golongan tersebut akan mengalami kerugian yang tenat.

Beliau berkata demikian ketika meraikan rombongan Persatuan Maahad Tahfiz al-Quran Malaysia (Permata), yang diketuai pengerusinya, Ustaz Nazaruddin Jalaludin.

Permata dalam rangka pertemuannya dengan Husam untuk menyatakan sokongan pihak berkenaan terhadap penggunaan Dinar dan Dirham.

Pada masa yang sama, Permata bercadang untuk membayar gaji menggunakan kaedah itu kepada kakitangannya di seluruh negara.

Beliau seterusnya memberitahu, Dinar dan Dirham bukan mata wang, sebaliknya seumpama penukaran barang belian seperti kupon dan cek sebagai alat kewangan.

“Kalau kita boleh membeli barangan di majlis-majlis tertentu menggunakan kupon, kenapa Dinar dan Dirham tidak boleh, sedangkan ianya disebut sendiri oleh Allah dalam al-Quran,” ujarnya.

Beliau bagaimanapun berkata, kerajaan negeri akan memberi penerangan secara hikmah kepada mereka yang tidak memahami perkara itu.

Nazaruddin ketika berucap pada pertemuan itu memberitahu pihaknya akan menggunakan Dinar dan Dirham sebagai bayaran gaji kepada kakitangannya.

Jelasnya, walaupun ianya tidak dibayar sebanyak seratus peratus menggunakan sistem tersebut, namun sekurang-kurang ia akan dilaksanakan sebagai menyatakan sokongan pihak mereka terhadap usaha kerajaan negeri.

Pada masa yang sama, pihaknya juga akan turun ke bawah untuk mengadakan ‘road show’ bagi memberi penerangan kepada rakyat berhubung perkara itu.

“Ramai yang masih kabur berhubung perkara ini,” ujarnya.

Sehingga kini, sebanyak 58 buah sekolah tahfiz di seluruh negara bergabung di bawah Permata.

Dianggarkan sebanyak RM30,000 hingga RM70,000 dibelanjakan setiap bulan untuk pengurusan dan pembayaran gaji kakitangan guru di bawah Permata.

Ahad, 22 Ogos 2010

Dinar Transaction Card


After Dirham Point of Sale been invented and then presented at UiTM Melaka last week, now another commodity money system came out that called Dinar Transaction Card (DTC).The DTC will be contested and exhibited at IID exhibition UiTM Johor on this coming Wednesday and Thursday. All invited to see how this product works!

Selasa, 17 Ogos 2010

Kenapa dinar dirham ditentang bank negara di Kelantan?

Saya terbaca berita ini di harian metro.

Reaksinya boleh pelbagai.

1. Jika anda ahli ekonomi di BNM (atau seumpama dengannya), jawapannya lebih kurang begini:
Jika dinar dirham digunakan di pasaran bermakna ringgit akan jatuh nilainya kerana akan berlaku penurunan dalam permintaan ringgit. Akibatnya ekonomi negara akan runtuh.

2. Jika anda ahli politik di BNM (atau seumpama dengannya),jawapannya lebih kurang begini:
dinar dirham tidak boleh diguna pakai kerana ianya melibatkan polisi dasar sesebuah negara.

3. Jika anda ahli kewangan di BNM (atau seumpama dengannya), jawapannya lebih kurang begini:
Dinar dirham adalah tidak sesuai diperdagangkan di pasaran kewangan dan modal. Tiada mekanisme yang utuh dan jitu buat dinar dirham beroperasi dalam dunia yang praktikal.

4. Jika anda ahli pelaburan dan perniagaan, jawapannya lebih kurang begini:
Melaburlah dengan emas dan perak nescaya anda akan memperoleh untung berlipatkali ganda dan masa depan anda cerah


Ketahuilah, kesemua alasan yang diberikan itu hanyalah mind faculties' barriers tahap gaban yang sedang melanda umat masa kini. Mereka buntu dan tidak nampak jalan pulang sungguhpun mengakui kelebihan dinar dirham.

Jawapan pertama adalah golongan mereka yang tidak menggunakan otak kiri mahupun otak kanan, kemungkinan besar otak belakang kerana mereka ini tidak boleh berfikir dalam kerangka luar. memang ringgit akan mengalami penurunan nilai tapi sebagai gantinya adalah penggunaan emas dan perak secara besar-besaran dapat dilakukan dan semua orangtahu akan nilai emas sekarang yang mencanak tinggi. kalau ikut logik mana boleh ekonomi runtuh sedangkan kita mempunyai aset berlipatkali ganda nilainya!!

Jawapan kedua pula tidak perlu dijawab kerana mereka ini tidak tahu manapun kerana mereka ini bergantung kepada informer peringkat executive yang duduk dibawah mereka. kalau nak jawab juga, kita boleh jawab dengan persoalan, kenapa? polisi tak boleh diubahkah?

Jawapan ketiga pula adalah antara jawapan yang boleh diterima dan musabah kerana mereka ini adalah berkaitan logik dan mereka amat betul. Dinar dirham memang tak boleh hendak dilakukan dalam kerangka sistem yang sebegitu, so dinar dirham kena buat sistem sendiri.

Jawapan keempat pula no comment sebab dah ramai rakan-rakan terlibat. Cumanya kita semua kena ingat, bila kita memperdagangkan dinar dan dirham, kita sebenanrnya melambatkan proses pengembalian fungsi asal dinar dirham kepada fungsi mereka yang hakiki iaitu bertindak sebagai transaksi barangan dan perkhidmatan.

Tepuk dada tanya ilmu akhirat masing2.

Jumaat, 13 Ogos 2010

Kelantan state launches Islamic currency

A good news about dinar today..
Excerpt from AFP news.

A Malaysian state on Thursday launched the Islamic dinar and dirham as an alternative currency, allowing the golden and silver coins to be used as legal tender alongside conventional banknotes.

Authorities in northern Kelantan state, which is ruled by the Islamic opposition party PAS, said the Islamic currencies would be used in many shops in the state in addition to the national currency, the ringgit.

"We have over 1,000 shops that have signed up to our campaign and agreed to accept the dinar and dirham for the purchase of goods," state cabinet minister Husam Musa told AFP.

He said signboards have been erected in the main market in the state capital Kota Bharu to show the conversion table between the dinar and ringgit, and participating shops will display stickers to encourage people to use the coins.

"The response has been very positive and all the coins which were worth a total of 2.0 million ringgit (629,000 dollars) have been sold out at the launch today," said Husam, who is in charge of economic and finance planning.

According to Islamic law, the dinar measures 4.25 grams of gold, while the dirham is 3.0 grams of pure silver.

A golden coin is equivalent to about 582 ringgit (183 dollars) while the silver coin is worth around 13 ringgit but their values fluctuate according to market prices.

Husam said the dinar and dirham currencies can also be used dealings with state goverment agencies, such as paying "zakat", or alms for the poor.

There has been a long debate in Malaysia, a Muslim-majority country with large ethnic Chinese and Indian communities, to introduce the coins as legal tender nationally.

Former premier Abdullah Ahmad Badawi, whose administration promoted a moderate form of Islam that emphasised economic and scientific development, shot down the proposal to use the Islamic currencies.

But his predecessor, Mahathir Mohamad, was an advocate of the dinar system and urged Muslim countries to use it as a trade instrument.

The debate has died down since current Prime Minister Najib Razak came to power last year

Rabu, 4 Ogos 2010

Hari Pahlawan: Akhirnya fatwa dipatuhi..

Kerajaan hari ini memutuskan lokasi sambutan Hari Pahlawan yang sering diadakan di Tugu Negara pada setiap 31 Julai akan dipindahkan ke Putrajaya, kata Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata, pemindahan lokasi itu adalah sebagai mematuhi garis panduan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sebelum ini yang menyatakan sambutan itu tidak boleh diadakan di kawasan yang mempunyai patung menyerupai manusia. Perkara itu diputuskan dalam mesyuarat bersama antara Kementerian Pertahanan dan Jabatan Perdana Menteri hari ini.
Perkara itu diputuskan dalam mesyuarat bersama antara Kementerian Pertahanan dan Jabatan Perdana Menteri hari ini.
"Pada tahun ini kita akan adakan sambutan di satu tempat yang tertakluk kepada Perdana Menteri tetapi dataran tetap akan dibuat atas persetujuan bersama antara Kementerian Pertahanan, Polis Diraja Malaysia dan Jakim.

"Elemen-elemen perayaan kali ini akan mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh Jakim dan disahkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.

Zahid berkata, perkara itu turut dipersetujui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, malah beliau meminta permbinaan dataran yang berkeluasan dua hingga tiga ekar itu disegerakan.

Sementara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, yang turut hadir pada sidang akhbar itu berkata pihaknya akan menimbang cadangan bagi menjadikan dataran itu sebagai tempat perhimpunan yang menepati kehendak Majlis Fatwa Kebangsaan dan pada masa yang sama dapat memberi gambaran kepada masyarakat tentang pengorbanan dan jasa pahlawan negara.

Menurut laman portal Majlis Fatwa Malaysia (http://e-fatwa.intranetportal.my), telah diwartakan dua fatwa mengenai Hari Pahlawan iaitu amalan seperti tiupan "Last Post", bertafakur dengan menundukkan kepala, meletakkan kalungan bunga, bacaan sajak, nyanyian dan tiupan "Rouse" yang dilakukan di hadapan tugu dalam upacara menyambut Hari Pahlawan adalah bercanggah dengan Islam dan boleh membawa kepada syirik.

Selain itu bacaan sajak yang boleh menimbulkan semangat kepahlawanan adalah diharuskan dengan syarat tidak dilakukan di hadapan tugu atau di tempat atau dalam suasana yang dilarang oleh syarak.

CM: Akhirnya fatwa yang telah diwartakan sebelum ini dipatuhi setelah desakan demi desakan dibuat oleh pihak-pihak tertentu dan ternyata apa yang dilakukan sebelum ini bercanggah dengan ajaran Islam sebenar.

Isnin, 2 Ogos 2010

Asians more likely to buy gold in next 6 months

Asian investors are more likely to buy gold in the next six months than their North American and European counterparts, a global survey found.

Research company Ipsos said a quarter of the 18,594 investors interviewed for its inaugural monthly survey said they were "somewhat or very likely" to invest in gold as a security or physical metal as opposed to jewelry in the next six months.

Gold's price has retreated from the all-time high it hit in late June amid fears that a European debt crisis might spread, but it remains more than 7 per cent higher year to date.

Among investors who said they would buy gold in the next six months, 47 per cent said they would invest gold to protect their wealth, and 53 per cent said they intended to profit from gold investments.

"When you have half of the people deciding to put forward their gold as speculation, and the other half deciding to put it in a defensive position, maybe that is just mirroring what's going on out there," said John Wright, Ipsos' senior vice president who wrote the report.

UTIMCO move into gold a warning

The Chronicle recently reported that The University of Texas Investment Management Company (UTIMCO) invested $500 million in gold. Normally, it's not significant news when UTIMCO allocates 3 percent of its portfolio to a particular investment, but this particular investment decision was widely reported, and rightfully so.

We never know the entire reason that smart money moves into a particular investment. But one possible reason for this investment should worry all of us — a U.S. debt crisis.

From an investment perspective, UTIMCO's move could be taken as a simple reminder that when we put together a portfolio, there is a need to search for securities that not only have attractive risk/return tradeoffs, but also don't move up and down at the same time as the other securities we own.

An investment in gold does well in an inflationary environment. Inflation is the enemy of bond investors and can also hurt stock multiples. UTIMCO's CEO, Bruce Zimmerman, cited the fiscal and monetary stimulus as a potential source of inflation.

Unfortunately, there's another scenario in which gold might help to hedge UTIMCO's portfolio. That scenario is a loss of confidence in the U.S. dollar and our ability to repay our debts. In other words, while unstated by UTIMCO, we should consider the possibility that they are hedging against a U.S. meltdown.

The financial problems we face are immense. In addition to our trillion-dollar deficit, our total debt is approaching 85 percent of gross domestic product. A recent academic study by Carmen Reinhart and Ken Rogoff suggested that a debt level above 90 percent of GDP is a tipping point that results in slower growth.

In reality, I would be ecstatic if our debt level was only 90 percent of GDP. The real issue is that we have approximately $50 trillion of unfunded liabilities - Social Security, Medicare and Medicaid. This is a daunting liability. Public investors such as mutual funds, pension funds, endowments, hedge funds, foreign governments and individuals have all combined to loan the United States approximately $8.5 trillion to fund our accumulated deficits. If we wanted to be fully funded in today's dollars, we would need to issue another $50 trillion of debt.

Of course, it would be impossible for us to issue this huge amount of debt. Our biggest creditors (China and Japan) have actually been decreasing their holdings of our debt during the past year. In other words, we need to borrow more and our creditors want to loan us less. This is a dangerous combination.

In the next 25 years, the aging of the baby boomers is going to result in our budget blowing up. The situation was best described by the Congressional Budget Office in their report "The Long-Term Budget Outlook," which was released at the end of June. The CBO report said "the aging of the population and the rising cost of health care will cause spending on the major mandatory health care programs and Social Security to grow from roughly 10 percent of GDP today to about 16 percent of GDP 25 years from now if current laws are not changed." The problem is that our tax revenues have averaged 18 percent of GDP for the past 65 years. In effect, the CBO is telling us that Social Security and health care will use virtually our entire budget within 25 years. There will be nothing left for national defense, responding to disasters or anything else.

This is an upcoming disaster. Republicans and Democrats who study the situation both see it. Former Federal Reserve Chairman Alan Greenspan said recently, "Unless we start to come to grips with the long-term outlook, we are going to have major problems. I think we misunderstand the momentum of this deficit going forward." Erskine Bowles, the chief of staff under President Clinton and the co-chairman of President Obama's Debt Commission said, "This debt is like a cancer. It is truly going to destroy the country from within."

I will speculate that UTIMCO is hedging against more than just a huge stimulus program. It's hedging against the risk that our politicians will continue to kick the can down the road and not address our structural deficit. They are hedging against the possibility that our leaders will not make the hard decisions and will continue to treat our debt crisis as a partisan issue. We should all hope that UTIMCO's hedge is unnecessary.

Jumaat, 30 Julai 2010

George Galloway bantai Sky News Reader: must see!

Mungkin Sky Tv mahu memerangkap George Galloway dalam memperkatakan isu-isu Palestine, Lebanon, Iraq dan Iran dengan mengalihkan isu tersebut kepada isu terrorist, namun silap besar bagi pembaca berita tersebut kerana terkena tamparan kata-kata George Galloway, bukannya sekali tetapi dua kali. Video tersebar luas di facebook dan rata-rata berbangga dengan apa yang telah Halloway lakukan.

Memang cukup puas hati dengan dialog di akhir temuramah ini:

REPORTER: Yeah, some people might find it defensive when their family members are no longer there to hear u say......
GEORGE:NO, u don't give a DAMN, u dont give a DAMN, you didn't even know the palestinian families.
U didn't even know that they exist!!
Tell me the name of one member of the seven members of the same family SLAUGHTERED on the beach in GAZA by the israelis warship, u didn;'t even know their name.
but u know of the name of every israelis soldiers which has been taken prisoner in this conflict.
BECAUSE YOU BELIEVE,WHETHER U ADMIT OR NOT
THAT THE ISRAELIS BLOOD IS MORE VALUEABLE THAN THE BLOOD OF LEBANESE OR THE PALESTINIANS.
THAT'S THE TRUTH AND THE DISARMING OF YOUR VIEWERS ALREADY KNOW IT!!!

Isnin, 26 Julai 2010

Gold Will Hit $5,000 an Ounce, says expert

Commodities expert Peter Krauth - the editor of the Global Resource Alert advisory service and a frequent contributor to Money Morning - has predicted that gold prices are headed $5,000 an ounce over the next several years - but believes even bigger profits can be made right now.

Longtime commodities guru Peter Krauth touched off a real media buzz earlier this year when he publicly predicted that gold would hit $5,000 an ounce in the next few years - a projection he stands behind.

But here's the irony.

While Krauth's prediction would represent a total return of about 320% over that multi-year span, he says the potential returns on some of the near-term profit plays he's looking at are even bigger.

"These near-term opportunities are significant because the companies that explore and/or produce gold are leveraged to the price of gold," Krauth said in an interview with Money Morning. "So a 10% to 20% rise in gold's price could cause the share prices of some of these firms to gain 20% to 60% - or more - in a matter of months."

Jumaat, 23 Julai 2010

Mengapa Mufti Wilayah mengharamkan ESQ

Saya ada menerima emel daripada sahabat saya yang bekerja di JAWI tentang fatwa pengharaman ESQ. Dengan semangat keintelektualan dan ilmiah marilah kita sama-sama meneliti hujah mereka.

KENYATAAN BERHUBUNG DENGAN FATWA PENGHARAMAN ESQ
Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan telah mengikuti respons daripada orang ramai berhubung dengan pewartaan Fatwa Berkenaan Dengan Kursus ESQ Leadership Training Dan Fahaman yang seumpama dengannya yang dikeluarkan pada 17 Jun 2010. Berikut ini adalah
penjelasan mengenai beberapa perkara berbangkit berhubung dengan pewartaan tersebut.
2. Pengeluaran fatwa di Wilayah Persekutuan perlu dilihat dalam dua konteks; daripada segi hukum syarak dan Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1993 atau Akta 505.
2.1 Daripada segi hukum syarak, pelantikan Mufti hukumnya fardu kifayah. Apabila seseorang itu telah dilantik sebagai Mufti, menjalankan tugas memberi fatwa adalah fardhu ‘ain baginya. Fatwa bererti : memberitahu hukum syarak pada sesuatu perkara
yang berlaku. Pengeluaran fatwa dibuat melalui proses ijtihad. Malah Imam al-Syaukani mentakrifkan fatwa sebagai ‘al-ijtihad’.Wajib bagi seseorang Mufti berpegang dengan pendapat ijtihadnya, dan haram baginya mengikut pendapat orang lain yang berbeza dengan ijtihadnya. Hukum ini adalah ijmak (disepakati) di
kalangan ulama.

2.2 Daripada segi undang-undang, Perkara 33 Akta 505 menyebut mengenai kuasa Mufti seperti berikut :

2“Mufti hendaklah membantu dan menasihati Yang di Pertuan Agong berkenaan dengan semua perkara Hukum Syarak, dan dalam semua perkara sedemikian hendaklah menjadi pihak berkuasa utama di Wilayah-Wiilayah Persekutuan selepas Yang di Pertuan Agong, kecuali jika diperuntukkan selainnya dalam Akta ini“.

Mengenai Fatwa, perkara 34 menyebut :
“(1) Mufti hendaklah, atas perintah Yang di Pertuan Agong, dan bolehlah, atas kehendaknya sendiri atau atas permintaan manamana orang yang dibuat melalui surat yang ditujukan kepada Mufti,membuat dan menyiarkan dalam Warta satu fatwa atau pendapat atas apa-apa persoalan yang belum diselesaikan atas yang menimbulkan pertikaian mengenai atau berhubungan dengan Hukum Syarak.
(2) Tiada pernyataan yang dibuat oleh Mufti boleh diambil sebagai fatwa melainkan jika dan sehingga pernyataan itu disiarkan dalam Warta menurut subseksyen (1).
(3) Apabila disiarkan dalam Warta, sesuatu fatwa hendaklah mengikat tiap-tiap orang Islam yang bermastautin di Wilayah-Wilayah Persekutuan sebagai ajaran agamanya dan hendaklah menjadi kewajipannya di sisi agama untuk mematuhi dan berpegang dengan fatwa itu melainkan jika dia dibenarkan oleh Hukum Syarak tidak mengikut fatwa itu dalam perkara-perkara amalan, kepercayaan, atau pendapat peribadi.”

3. Perkara 37 memperuntukkan penubuhan Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak bagi membantu Mufti dalam mengeluarkan fatwa. Tidak terdapat dalam Bahagian 111 Akta
505 ini apa-apa peruntukan bahawa Mufti perlu menunggu atau patuh kepada keputusan daripada mana-mana pihak. Ini bertepatan dengan hukum syarak seperti yang disebutkan di atas. Mengenai hubungan dengan Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia, dalam Akta 505 tidak terdapat apa-apa peruntukan yang menyentuh mengenai hal ini. Mungkin pihak lain dapat memberi penjelasan berkaitan
dengan perkara ini.

3. Proses Pengeluaran Fatwa ESQ

3.1 Proses pengeluaran Fatwa di atas oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan bermula sejak 1 Ogos 2008, apabila Cawangan Akidah, Bahagian Penyelidikan JAKIM memulakan Kajian ekoran aduan orang ramai berhubung dengan status Kursus tersebut. Hasil Kajian ini telah dibentangkan dalam Mesyuarat Panel Kajian Akidah JAKIM (PKA) sebanyak 5 kali bermula daripada 27 ogos hingga 10 Februari 2009. Dalam masa tersebut, pihak JAKIM juga telah mengadakan pertemuan dengan pengasas ESQ, Ary Ginanjar Agustian.

3.2 PKA akhirnya memperakukan bahawa Kursus ESQ Leadership Training disekat dan diharamkan beroperasi di negara ini.

3.3 Kertas Kerja berkenaan Kursus ESQ dibentangkan dalam Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali ke 86 pada 21 – 23 April 2009. Namun tiada keputusan muktamat dicapai.

3.4 Selain daripada kajian di atas, terdapat kajian daripada IKIM dan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan yang memperakukan bahawa Kursus ini tidak sesuai dan mengandungi penyelewengan akidah.

4. Berasaskan fakta-fakta di atas, saya telah beroleh kesimpulan yang menyakinkan mengenai penyelewengan yang terdapat dalam Kursus ESQ. Dengan itu menjadi wajib bagi saya sebagai Mufti Wilayah Persekutuan mengeluarkan fatwa bagi memberitahu masyarakat Islam tentang perkara-perkara yang merosakkan akidah yang terdapat di
dalamnya. Maka pada 17 Ogos 2009, Mesyuarat Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak Wilayah Presekutuan kali ke 75 telah diadakan dan memutuskan pengharaman Kursus ESQ Leadership Training anjuran Ary Ginanjar Augustian.

5. Sementara itu, JAKIM juga telah menubuhkan Panel Pemantau ESQ untuk membuat kajian lanjut yang dianggotai oleh 6 orang Pensyarah daripada Universiti-Universiti Tempatan. Laporan penuh Panel ini dibentangkan dalam Muzakarah Jawatankuasa Fatwa
Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia ke 90 pada 1 Mac 2010. Perakuan Panel ini adalah sama dengan penemuan PKA bahawa kursus ini menyeleweng dan perlu di sekat daripada beroperasi di Malaysia.

6. Berasaskan apa yang telah dibentangkan di atas, jelas bahawa Fatwa berkenaan dengan Kursus ESQ telah dibuat dengan teliti, mengikut hukum syarak dan undang-undang yang berkuatkuasa di Wilayah Persekutuan. Saya tidak nampak apa-apa alasan untuk mengenepikan keempat-empat kajian di atas dengan membuat keputusan yang berlainan daripada apa yang diperakukan. Dalam keadaan ini, menjadi fardhu ‘ain bagi saya mengeluarkan fatwa mengikut pendapat yang saya yakin, dan haram mengikut pendapat orang lain walaupun ramai bilangan mereka. Selain daripada itu, masa
dua tahun yang diambil sebenarnya terlalu lama dan tidak selaras dengan dasar meningkatkan kecekapan sistem penyampaian di kalangan kakitangan kerajaan.

7. Mengenai penyelarasan dengan keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan, sebenarnya banyak keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa ini tidak diselaraskan di peringkat negeri walaupun keputusan dibuat secara konsensus. Misalnya, keputusan harus melantik wanita menjadi Hakim Syarie yang dibuat pada
Muzakarah yang diadakan pada 4 – 5 April 2006. Terdapat negeri yang membuat keputusan sebaliknya, iaitu ‘tidak harus’. Dalam istilah fikah ia bermakna haram. Adalah sukar difahami mengapa Fatwa yang satu ini ditekankan sangat soal penyelarasan.

8. Mengenai Panel Syariah ESQ, menurut Kenyataan Rasmi Syarikat ini Bil. 02/2010, ia ditubuhkan pada September 2009. Banyak tandatanya di sebalik penubuhan Panel ini. Pertamanya, ESQ telah beroperasi di Indonesia sejak 10 tahun yang lalu tanpa Panel Syariah. Setelah dibawa masuk ke Malaysia dan sepanjang kajian oleh Bahagian
Penyelidikan JAKIM yang bermula Ogos 2009, dan sehingga

6
Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persekutuan mengharamkannya pada 17 Ogos 2009, Panel ini belum ditubuhkan. Ia hanya ditubuhkan tidak sampai sebulan ESQ diharamkan. Penubuhannya dalam keadaan seperti ini mengundang pelbagai pertanyaan. Dan bagaimana pula dengan perkara kufur yang terdapat dalam buku ESQ yang edarannya hingga kini melebihi 800 ribu naskhah mengikut cetakan terbaru (Ke 44 Mac 2010). Selain daripada itu, mampukah Panel Syariah berada di setiap Sesi Kursus yang diadakan di merata tempat di seluruh dunia. Saya mendapat respons daripada seorang sahabat warganegara Malaysia yang tinggal di Amerika Syarikat memberitahu beliau pernah menghadiri sesi demonstrasi ESQ di sana. Dan banyak lagi pertanyaan lain yang saya serahkan kepada kebijaksanaan pembaca sekelian membangkitkannya.

9. Tentang kritikan bahawa saya tidak wajar membuat keputusan kerana belum menghadiri Kursus ESQ seperti Mufti-Mufti lain. Perkara ini sebenarnya berkaitan dengan metodologi penyelidikan dan penyiasatan, khususnya terhadap pembawa ajaran sesat. Untuk tidak menyeret isu ini kepada perbahasan ilmiah, saya suka mengembalikan
ingatan pembaca sekalian kepada keputusan mengharamkan beberapa kumpulan sesat seperti Al-Arqam dan ajaran Ayah Pin. Adakah para Mufti diperlukan menjadi pengikut Abu Ya atau Ayah Pin terlebih dahulu sebelum membuat keputusan? Apakah oleh kerana ESQ mengadakan kursus-kursusnya di hotel-hotel bertaraf lima bintang, maka diperlukan
para Mufti menghadirinya terlebih dahulu. Tetapi memandangkan Ajaran Al-Arqam dan Ayah Pin diadakan di pendalaman, maka syarat ini tidak diperlukan. Saya berpendapat amalan “double standard” seperti ini tidak sesuai bagi para Mufti yang diamanahkan untuk menjaga syariat Allah yang Maha Suci. Oleh itu tidak ada keperluan bagi saya untuk menjadi pengikut “Ayah Ary” terlebih dahulu sebelum membuat keputusan.

10. Huraian lanjut berhubung dengan sepuluh perkara yang boleh merosakkan akidah itu akan dibuat melalui Laman Web Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan. Akan didedahkan juga bagaimana Danah Zohar,Yahudi dari Amerika Syarikat begitu reda dengan “Islam” yang di bawa oleh Ary Ginanjar melalui bukunya ESQ.

Sekian, terima kasih.

DATUK WAN ZAHIDI BIN WAN TEH
Mufti Wilayah Persekutuan
16 Julai 2010

Selasa, 13 Julai 2010

Hidup kita kini berpassword...

Saya mula memiliki PC sendiri pada tahun 1997 iaitu semasa tahun satu di universiti. Tatkala itu, hajat saya besar kerana mahu menguasai komputer sebarapa banyak yang mungkin kerana teruja dengan sebahagian rakan-rakan saya yang telah pun terlebih dahulu menguasainya. Namun, hari-hari yang berlalu penggunaannya hanyalah berkisar kepada membuat assignment sahaja sedangkan harganya mahal ketika itu. Mungkin kerana harganya mahal, maka tak banyak perkara yang hendak di"discover"kan gara-gara takut rosak dan sebagainnya. Penggunnaan internet pula hanyalah sekitar membuka email dan membaca suratkhabar. Itupun guna komputer makmal atau cyber cafe. Mana ada internet nak di 'wired' kat komputer sendiri pun. Perkataan yahoo dan google pula agak asing kerana hotmail telah lebih dahulu mendekati saya.

Selang beberapa tahun, saya memiliki handphone sendiri pula. Mahal harganya terutama sekali untuk memiliki sim kad nya memerlukan duit paling kurang pun sebanyak RM300. Tetapi semua itu dipejamkan sahaja kerana terpengaruh dengan rakan-rakan yang begitu bergaya sekali bila bercakap dengan seseorang tanpa wayar. Memang unik!

Dan selang beberapa tahun sahaja, kesemua yang di atas itu telah pun menjadi barang asasi di dalam kehidupan kita! Begitulah penting mereka dalam kehidupan kita. Buktinya kita akan cepat-cepat bawa komputer meja/riba kita ke kedai atau baiki sendiri jika rosak atau masuk virus yang tidak dapat dikesan mahupun tidak dapat di'delete'kan akibat arus kemasukan pelbagai jenis virus yang dibawa masuk oleh pendrive mahupun website yang pelik2. Lalu berlakulah kegiatan format komputer dan kemudian menghabiskan beratus-ratus ringgit untuk membeli pula ubat penghapus virus kononnya.

Bagi sesetengah yang lain, kegiatan mereka pula bergantung kepada password yang dibuat oleh mereka. Password mereka pula bukan hanya satu tapi 10 password. Kemudian mula confuse mana satu password untuk maybank2u bayar bil etc, mana satu password utk emel yahoo, emel google, emel ofis, password myeg, password i-learn utk upload nota, isis utk print attendance? (sekadar memberi beberapa contoh) Dan akhirnya, kesemua passwords itu telahpun menjadi sebahagian daripada komponen penting kehidupan kita. Dan sudah tentu juga kita dipaksa mengasah tahap ingatan ke peringkat yang optimum semata-mata untuk melakukan semua itu. Terlupa password, semua orang haru biru!..:)

Ahad, 11 Julai 2010

Rezai, Barat dan Sukan

Aravane Rezai, pemain tenis meningkat naik di persada ATP menarik minat saya mengetahui lebih lanjut tentang dia kerana namanya seakan-akan nama seorang Islam. Setelah dibelek pengelaman beliau di arena tenis, anak kepada ibubapanya yang berbangsa Iran yang dilahirkan di St Entienne, Perancis ini rupa-rupanya pernah menyertai kejohanan Women Islamic Sport di Teheran, Iran dan ini berkemungkinan besar beliau adalah seorang Islam. Namun apa yang lebih menarik minat saya adalah justifikasi Barat di dalam menyatakan penubuhan Women Islamic Sport yang telah pun bermula semenjak tahun 1993. Menurut mereka, penubuhan Women Islamic Sport ini adalah akibat daripada konflik antara kemahuan manusia dan kepercayaan agama. Boleh lihat petikan dari wikipedia di bawah.


Betulkah ianya satu konflik?
Mungkin juga, sebab ianya konflik ciptaan barat. Kasihan juga melihat pasukan bolesepak wanita Iran yang layak untuk bertanding di kejohanan Asia tetapi dihalang oleh FIFA kerana tidak memenuhi spesifikasi berpakaian yang ditetapkan oleh mereka.

Sabtu, 10 Julai 2010

Gold Investment Will Push Price Above USD1,300

Gold Investment could push prices to higher than $1,300 an ounce in the second half of this year according to the chairman of a major research company.

“Gold Investment will remain the principal driver of prices this year, with a breach of $1,300 in the second half a strong possibility,” said Chairman Philip Klapwijk of GFMS Ltd in slides prepared for delivery at a Beijing conference on Wednesday.

Klapwijk won the 2009 price forecasting competition held by trade-body the London Bullion Market Association, correctly predicting last year's average price for both gold and silver.

The previous peak in Gold Bullion prices came at $1265 an ounce, climbing 10% for this year so far, as investors sought to protect their wealth from prolonged financial turbulence in Europe, as well as concerns that the global recovery may slow.

This same motivation for Gold Investment may push prices higher again. Although, at present, investors are choosing to Buy Gold due to the recent dip in Gold Prices.

Rabu, 30 Jun 2010

Koin emas terbesar di dunia telah terjual pada harga RM 13 juta


Koin emas terbesar telah terjual dengan harga 4.02 juta dollar bersamaan 13.266 juta. Ia terjual hasil lelongan yang dibuat pada hari Jumaat lepas di Vienna, Austria.

Koin seberat 100.2 kg atau 220.5 pounds itu telah berjaya disambar oleh sebuah syarikat pelaburan Sepanyol yang dikenali sebagai ORO.

Penjualnya pula adala juga sebuah syarikat pelaburan yang dikenali sebagai AVW Invest yang telah diarah untuk melelongkannya ekoran pengisyhtiharan bangkrap dan juga beberapa dakwaan salahlaku CEO dan pemiliknya.

AVW telah memiliki koin itu semenjak 2007 lagi yang mana ianya telah dibuat oleh Royal Canadian Mint.
Diameter koin itu adalah 21 inci dan diperbuat daripada emas 999.

Beruntunglah kepada mereka yang berjaya memilikinya dan ternyata orang Sepanyol memiliki kelebihan tersebut. Mana syarikat Arab dan Pertubuhan Dinar ya?..

Selasa, 29 Jun 2010

Budget disaster in all states of America

Almost no one — and no place — is exempt. Nearly everywhere, tax revenue plummeted as property values tanked, incomes dwindled and consumers stopped shopping. Falling prices for stocks and real estate have made mincemeat of often underfunded public pension plans. Unemployed workers have swelled the demand for welfare and Medicaid services. Governments that were frugal in the past are just squeaking by. Governments that were lavish in the good times, building their budgets on optimism and best-case scenarios, now risk being wrecked like a shantytown in an earthquake.

New York raises cigarette prices to 11 bucks a pack, and expects higher revenues rather than increased smuggling and a more powerful mafia. Massachusetts spends its savings while hoping for a federal bailout. And let’s not even bother with California. At the other end of the spectrum are Colorado and New Jersey, where real cuts will bring budgets closer to real balance.

It’s also clear that sometime in the next year or two, the worst-run states will balk at laying off half their workers and will choose instead to default on their debt, presenting Washington with the same choice as with the banks in 2008: bailouts or contagion.

Even where states make real cuts in spending, the resulting economic contractions will be brutal.

Muni bonds, which are funded by sport stadiums and the like — or by state/city general revenues — are the next sector to blow up.

Khamis, 24 Jun 2010

Vietnam increases its gold, Malaysia?


Many Asian countries have strong affinity for gold, with Vietnam apparently at the top of the list. On a per-capita-income basis, Vietnam consumes twice as much gold as India and 10 times that of China.

Vietnam’s gold market has blossomed in response to a lack of confidence in the country’s currency, according to a story in yesterday’s Financial Times. Since the beginning of 2009, the Vietnamese dong has lost 11 percent of its official value, while gold has risen roughly 42 percent in U.S. dollar terms.

This has spurred many Vietnamese banks to seek out more gold. Last year, as the world climbed out of a crisis, Vietnamese banks paid 3 percentage points more in interest to those making deposits in gold than deposits in dollars.

A key quote from the story: “Demand [for gold] is still growing because people don’t believe in any other channel of investment.”

Vietnam (population 86 million) has seen rapid economic growth in recent years. Its per-capita income of $1,050 last year was nearly fivefold higher than it was in the mid 1990s, and in Hanoi, the income level is closing in on $2,000 per person, according to government figures.

Net retail gold investment in Vietnam reached 14.1 metric tons (543,000 ounces) during the first quarter of 2010, up 36 percent year over year, according to the World Gold Council. Add to that a 20 percent increase in gold jewelry demand, and you see a steadily growing gold market.

Those figures don’t reflect the amount of gold that isn’t tracked or deposited in banks. A Vietnam-based economist estimates that some $30 billion worth of “street gold”—almost a third of the country’s GDP—is held outside of the banking system.

In absolute terms, the Vietnamese gold market may pale in comparison to China and India, but its strong cultural connection and history with gold should keep the country’s gold market an active one regardless of price.

Tiada jaminan untung, masih ada yang tak faham

Ramai orang tak faham akan konsep keuntungan. Mana boleh jamin untung dalam perniagaan. Siapa yang berani jamin untung akan dapat, itu bohong. Oleh itu, semua orang perlu faham perkara ini. Bila tak faham atau bila orang itu berani menjamin maka terjadilah apa yang terjadi pada Rosyam Nor. Bila dah baca saya tersenyum sendirian. Mudah benar orang kita terpedaya akan jaminan untung.

Khamis, 10 Jun 2010

Kutuk Israel: Betulkah kita bersatu?

Betulkah kita bersatu terhadap serangan rejim zionis Israel?
Kalau dalam kata-kata mungkin benar tetapi tidak 100% dalam tindakan.
Buktinya:
1. Masih ada perhimpunan asabiyyah dan tempat pun asing2; ikut parti politik masing.
Tak blehkahkah dalam keadaan begini BN dan PR bersatu untuk satu perhimpunan raksasa. Mungkin perhimpunan 10 juta orang misalnya. Alang-alang berhimpun, biar besar-besaran. Tunjukkan kepada dunia, isu Palestin adalah isu antrabangsa yang melepasi isu parti politik mahupun ras.
2. Masih lagikah kita konsisten dengan keazaman untuk memboikot produk Israel? Masih ramai lagi orang kita dilihat menggunakannya. Contoh yang jelas adalah Mc Donald. Tak praktikal? Ermm...sama lah kita fikirkannya.













Perhimpunan PR











Perhimpunan BN


Bila sentimen kepartian akan berakhir? Bolehkah kita akan melhat Hassan Tantawi dan Khairy Jamaluddin berdakapan tangan menghadapi isu ini?





(Gambar hiasan)

Selasa, 25 Mei 2010

Haram judi kerana Allah

Walau pelbagai logik akal dijadikan alasan untuk mengharamkan judi, sebagai Muslim alasan agung adalah kerana Allah swt yang suruh, bukannya faktor lain. Logik akal sebagai sisipan untuk meyakinkan manusia sahaja. Manusia adalah diketahui memang berakal selalu saja ditewaskan apabila sesuatu itu tidak kelihatan logikal pada pandangan akal mereka. Haramkan judi kerana bantahan orang ramai boleh saja asalkan ianya bukan alasan yang agung. Namun, apabila haramkan judi adalah semata-mata kerana mendapat bantahan ramai itu yang boleh mengganggu gugat akidah sebagai orang Islam.

Menyuruh orang ramai menghentikan perjudian adalah perkara fardu. Tiada pilihan lain. Tiada istilah darurat yang boleh diketengahkan untuk dijadikan pilihan selain pengharamannya dikuatkuasakan. Bukan sekadar hukum tetapi dijadikan undang-undang. Malah agama lain tidak pernah menghalalkan perjudian. Sudah tiba masanya semua negeri di Malaysia membuat perancangan pengunduran terhadap semua premis perjudian yang berlesen apatah lagi yang haram. Perancangan pengunduran ini amat penting untuk mereka yang terlibat secara langsung dengan industri ini merancang perniagaan baru mereka yang tidak lagi berasaskan perjudian. Perancangan pengunduran ini juga penting kerana dari situlah kelicinan untuk menguatkuasakan pengharaman perjudian dapat berjalan dengan sempurna. Antara langkah pengunduran yang boleh dilaksanakan adalah tidak menambahkan lagi lesen perjudian dan juga langkah pengurangan lesen-lesen premis perjudian setiap tahun.

Persoalan yang paling utama sekarang, wujudkah perancangan pengunduran itu di dalam benak sanubari dan minda pemimpin-pemimpin kita (kerajaan mahupun pembangkang) tatkala lesen perjudian sentiasa bertambah setiap tahun? "Lu pikir la sendiri.."

Isnin, 24 Mei 2010

Bukan sekadar Muslim utk jadi peguam syarie

Muslim. Itu adalah pra syarat lisan untuk jadi peguam syarie. Hakikatnya, Muslim saja tidak mencukupi. Peguam syarie mempunyai tugas yang berat. Bukan sekadar "pratice the law" tapi "correcting or fight against syarie law" yang tidak syarie. Masih banyak undang-undang syariah yang memerlukan mujtahid untuk merealisasikan undang-undang syariah yang betul-betul mengikut syariah. Banyak lagi undang-undang yang sepatutnya diperkenalkan tapi masih segan dan malu-malu kucing untuk digazetkan seterusnya dikuatkuasakan. Bagi saya peguam syarie ialah seseorang yang boleh berijtihad, berjihad dengan ilmunya, beristiqamah dengan pendiriannya, seorang yang berjiwa Islam yang mahir dalam ilmu fiqh dan usulnya, seorang yang betul-betul berkemahiran di dalam perundangan Islam dan pelbagai kepakaran lagi. Tidak cukup dengan status "Muslim" sahaja.

Jumaat, 21 Mei 2010

Lakonan "Mr. Shortage" boleh menang grammy award

Beras naik sebanyak 20%-30% walaupun ianya barang kawalan di bawah Perintah Beras (Gred dan Kawalan Harga) 1992 bagi beras super tempatan yang mempunyai 15 peratus beras hancur. Harga jual ditetapkan antara RM1.65 dan RM1.80 per kilogram berdasarkan zon-zon di Semenanjung Malaysia. Namun tidak lagi sekarang. Paling murah adalah RM2.50 sekilogram. Walaupun ianya harga 10% hancur namun hakikatnya tiada lagi beras 15% hancur di pasaran, lalu pengguna sudah lali dengan kenaikan tersebut. Alasan yang diberi adalah pelbagai, namun semuanya berkisar tentang kekurangan penawaran. Saya tidak fikir begitu.
Dalam al-Quran ada disebutkan:
"Dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah, niscaya kamu tak dapat menentukan jumlahnya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."
(18:2)
Dalam ekonomi Islam, tumpuan tidak diberikan kepada klekurangan penawaran atau saya menggelarkannya "mr shortage" kerana ia memang pembawa masalah tetapi lebih kepada cara pengurusan sumber. Dalam ilmu psikologi, apabila ada masalah uruskan bukan beri tumpuan kepada masalah tersebut. Jika ada penawaran yang tidak cukup, itu adalah kerana tindakan-tindakan manusia yang tidak terurus. Mereka gagal menguruskan diri sendiri juga gagal menguruskan sumber-sumber ekonomi. Jangan asyik menyalahkan negara tertentu yang tidak ekspot kat kita mahupun tanah tertentu yang semakin mengecil untuk dikaitkan dengan "mr. shortage" tetapi sebaliknya salahkan diri sendiri kerana tidak terurus dan gagal mengurus. Kegagalan pengurusan inilah yang menyebabkan "mr. shortage" bermaharajalela. Kegagalan itu juga menyebabkan "mr. shortage" sering berkolaborasi dengan pihak tertentu untuk mencipta pelbagai alasan untuk menaikkan harga. Sedangkan telah jelas lagi bersuluh, kemunculan "mr. shortage" hanyalah bersifat sementara sahaja, hanya bersifat bermusim sahaja, seharusnya "mr. shortage" sedar diri, dia tidak diperlukan lagi jika penawaran kembali terurus. "Mr. Shortage" tidak boleh selamanya menipu penduduk dunia bahawa "Mr. Shortage" adalah pengasas mutlak kepada kenaikan harga. Tidak sama sekali.

Dalam kes gula pula lagi pelik, tatkala dunia harganya menurun, Malaysia pula menaikkan harga.
Harga gula dunia

Sabtu, 15 Mei 2010

Jangan kecewa jika kalah Piala Thomas

Memang sudah dijangka Malaysia akan kalah kepada China. Peminat jangan terlalu kecewa. Jangan salahkan pemain atas kekalahan itu. Mereka memang sudah mencuba sedaya upaya. Jika sesiapa memahami memang setakat itulah keupayaan Malaysia. China terlalu kuat. Dalam hal ini salahkan media massa yang melaporkan harapan berbanding realiti.

Sudah tiba Melaysia pandang ke depan. Bangunkan tenaga muda. Jangan harapkan Chong Wei lagi. Lihat China. Mereka ada Du Pengyu dan Chen Yu mahupun Chen Jin yang bila-bila boleh kalahkan Chong Wei. Mereka semua muda lagi. Mana pemain muda Malaysia? Kita dikatakan ada ada pemain muda berbakat seperti Iskandar Zulkarnain. Zufadli Zulkifli dan Ramdan. Bila lagi mereka nak diketengahkan dalam Terbuka Series? Inilah masanya mereka didedahkan dengan realiti sebenar dunia badminton agar mereka cepat matang. Jangan terusan simpan mereka ini dalam skuad pelapis. Jangan asyik berbangga dengan pencapaian di dalam Junior Tournament sahaja. Adakah usia 25 tahun baru mereka nak merasa saingan sebenar? Tatkala itu sudah terlambat dan Malaysia sekali lagi bakal dipenuhi pemain yang berusia seperti yang berlaku sekarang. Ayuh BAM! Ayuh jurulatih! Masa semakin suntuk....

Jumaat, 14 Mei 2010

Harga emas naik, ramaikah pembelinya?

Teori ekonomi mengatakan apabila emas naik harga, bermaksud permintaan tinggi di pasaran. Namun, apabila ia berterusan naiknya makan teori ekonomi juga telah mengatakan permintaan akan balik kepada titik yang asal iaitu permintaan akan menurun dek ketidakmampuan kuasa pembeli akibat harga tinggi yang melampau. Ini hanya berlaku pada barangan yang bukan asasi manusia. Persoalannya adakah emas barangan asasi manusia?

Rabu, 12 Mei 2010

Pasukan Piala Thomas negara paling tidak seimbang

Menonton aksi perlawanan badminton Piala Thomas semalam melalui kaca TV antara Malaysia dan Jepun sangat menyedihkan, dan apa yang orang ramai semua bimbangkan memang menjelma dan sangat terserlah pada aksi semalam.
"Barisan pemain yang paling tidak seimbang pernah dilahirkan oleh skuad Piala Thomas Malaysia" itulah agaknya kesimpulan yang paling sesuai. Apa yang pasti Malaysia tiada pemain perseorangan kedua dan ketiga juga bergu kedua yang betul-betul layak untuk dipertandingkan di gelanggang. Kesemua mereka umpama bertatih dalam dunia badminton terutama aksi bergu kedua Malaysia. Adalah sangat memalukan dan tidak menggambarkan langsung cerita-cerita persiapan yang telah di siarkan di dada akhbar sebelum ini.

Saya merasakan kedua-dua beregu selain Koo-Tan tidak layak berada di skuad piala Thomas kali ini. Sepatutnya letakkan saja beregu veteran Choong Tan Fook dan Lee Wan Wah. Hafiz pula masih dengan gaya lama beliau. "Selamba seadanya" dan gagal mencari peluang untuk mematikan perlawanan mahupun mengutip mata tatkala peluang terhidang. Saya betul-betul merasakan beliau harus belajar balik ketika di latihan bagaimana hendak membuat pukulan smashing yang efektif. Bukan hendak memandai-mandai tetapi masa 1-2 jam sehari harus diperuntukkan kepada beliau hanya untuk membuat pukulan itu.Ternyata terlalu mendatar, tidak sesuai langsung dengan ketinggian yang beliau miliki. Lihat saja Roberto Carlos dalam sukan bolasepak. Adakah tendangan bak peluru Roberto Carlos dimiliki oleh yang lain, mungkin ada tapi tak ramai. Rahsianya adalah tendangan beratus kali sehari!

Adalah diharapkan tindakan segera perlu diambil untuk memperbaiki keadaan ini. Apapun komentar ini diharap dapat mencelikkan mata sesetegah pihak kerana saya merasakan peminat piala Thomas harus disajikan aksi yang menarik, jika kalah pun biarlah bermaruah. Maaf jika tidak menyenangi komen ini namun saya merasakan rakyat Malaysia yang lain berkongsi perasaan yang sama.

Rabu, 7 April 2010

Paper Gold: Prudent Investment or Paper Dream?

Almost all market and bullion analysts in the recent years harped on a new investment option — the Gold Exchange-Traded Funds (ETFs). Till a decade ago, there were no easy options to invest in gold like the equities market. Realising this, innovative people brought out the gold ETFs to make gold investment easy for investors. The development of the gold ETF market in 2003 changed the way people invested in bullion.

Now, gold ETFs are an efficient way to invest in gold without dealing with the troubles of holding the physical metal.

Gold ETFs are traded just like shares of stock. You can buy and sell a gold ETF just as easily as shares of any company. And they trade on major stock exchanges including New York, London, and Sydney. However, some gold ETFs buy and hold the physical bullion, while others invest in futures contracts.

But when the gold ETFs came into the market, nobody anticipated a fraud will spoil the image of ETFs within 10 years of its existence. So, last week, when the Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heard a case regarding manipulations in bullion market by gold cartels, the gold ETF scam hit the investors like a bolt from the blue.

Now, the gold ETFs’ image is at stake. Soon, investors are set to question the credibility of the gold ETFs. The reason is the facts emerged during the CFTC hearing.

The whistle-blower in this biggest gold fraud was Andrew Maguire, an experienced precious metal trader in London. In an riveting interview (which is available on the internet all over the world) with GATA director, Adrian Douglas, Maguire describes a new dynamic impacting gold. The fact is that, there is a huge short position in the market.

The CFTC hearing confirmed what GATA has been saying all along, that the gold market is being manipulated. And, how? The gold cartel has accumulated a huge short position and the huge short positions are ‘naked’, which means these positions are not hedged. There is 100-times more paper-gold outstanding than physical gold.

So, if you are buying ETFs, be sure that there is no gold guarantee for your piece of paper which offers you the ownership of some specific quantity of the yellow metal. In reality, it is just a piece of paper which you bought paying huge sums.

Recently, the World Gold Council reported that the world’s total gold ETF market grew 85% relative to 2008.

During the hearing Adrian Douglas of GATA said: I would just like to make a comment. We are talking about the futures market hedging the physical market. But if we look at the physical market, the LBMA, it trades 20 million ozs of gold per day on a net basis which is 22 billion dollars. That’s 5.4 Trillion dollars per year. That is half the size of the US economy. If you take the gross amount it is about one and a half times the US economy; that is not trading 100% backed metal; it’s trading on a fractional reserve basis. And you can tell that from the LBMA’s website because they trade in “unallocated” accounts. And if you look at their definition of an “unallocated account” they say that you are an “unsecured creditor”. Well, if it’s “unallocated” and you buy one hundred tonnes of gold even if you don’t have the serial numbers you should still have one hundred tonnes of gold, so how can you be an unsecured creditor? Well, that’s because its fractional reserve accounting, and you can’t trade that much gold, it doesn’t exist in the world. So the people who are hedging these positions on the LBMA, it’s essentially paper hedging paper.

Bart Chilton uses the expression “Stop the Ponzimonium” and this is a Ponzi Scheme.

Gold to "Reach $1375 in 2010"


Target bak peluru ini telah dibuat oleh John Licata yang pernah mengendalikan Nymex, Dow Jones, Smith Barney and Brokerage America. Beliau berpengalaman selama 14 tahun di Wall Street.

Isnin, 5 April 2010

China's Gold Demand

The HIGHLY RESPECTED World Gold Council has issued a report on the Chinese gold market, notes Julian Phillips at Gold Forecaster.

In it, the mining-backed marketing and research group points out that local Chinese consumers are well aware of gold's benefit as a store of value and that jewelry has always been regarded by Chinese buyers as an investment.

Like Eastern gold demand in general, the Chinese want gold, not diluted gold, so at least 80% of total gold jewelry demand in China is accounted for by 24-carat gold.

Chinese jewelry demand has averaged 250 tonnes of gold per annum over the past ten years. Total jewelry plus bar hoarding demand has averaged 3,355 tonnes over the same period, giving China an average market share of just over 7% of total. Last year, jewelry demand grew, in contrast to the rest of the world, by 6% year-on-year to reach 347 tonnes, which was equivalent to 21% of world jewelry demand.

This works out at 0.26 grams per capita, substantially lower than other areas with a similar affinity to the metal, such as the UAE, Saudi, India, and other parts of the East Asian continent. This is accounted for not only by the still very low level of income earned by the average Chinese citizen, but by the immature nature of the Chinese gold market.

The gold market has to follow wealth development, which starts in the towns and cities. While the economy is growing rapidly it is only at a 'young' stage, with vast increases still to come. Within 10 years we believe two-thirds of the Chinese population will live in towns and cities, leaving one-third still in the countryside feeding the urban population. But of greater importance will be the speed with which disposable income will rise. China's appetite for gold will rise alongside the rise in disposable income, as will the level of gold off-take.

This is augmented by the high savings ratio of the Chinese, together with a lack of alternative investment vehicles. This is an explosive formula for gold demand.

Just think of it, when a company is just below break-even point a rise in profitability through that level, to moderate profits is the most dramatic event a company can experience. Thereafter, similar rises in profitability mean a steadily lowering of percentage increases in profitability. So it is with an individual.

The first thousand Dollars above one's needs is a heady amount, the second not so dramatic. Now apply that principle to China and its 1.4 billion people. The pace of growth in the gold market is set to explode in the years to come and, with all due respect to the WGC's report, should explode far more than a doubling in 10 years. Just look at the growth of its car market. We expect the same in its gold market.

Net retail investment in gold in China in 2009 was 81 tonnes, up 22% year-on-year. China thus accounted for 43% of the world total in that category last year. Coins and bar hoarding have been growing strongly in recent years and we believe will jump almost on an exponential rate in the years to come.

Like Indian gold owners, gold represents financial security, so we agree with the WGC when they say that Chinese investors are much less likely to sell into strength than some of their counterparts elsewhere in the world.

On an institutional level gold is finding favor as well. The China Investment Corporation is moving into commodities and real estate and recent filings with the SEC show that the CIC took a 1.45 million share stake in the SPDR® Gold Shares Fund in New York (equivalent to 4.5 tonnes) in the fourth quarter of last year.

On the immediate front, a trend over the last few weeks has been that the Gold Price rises in Asia time and is pulled down in London and early New York time. We expect remarkable growth in demand from China in the years to come, which by itself, will support present prices and take them far higher in times to come.

Rabu, 31 Mac 2010

Premis pelacuran disaran roboh

Kita jarang sekali mendengar premis pelacuran dirobohkan, namun kerapkali mendengar rumah-rumah orang pula dirobohkan (tak kisahlah atas alasan apapun). Kes terbaru di Brickfield, di mana entah berapa kali rumah pelacuran diserbu tetap meneruskan operasinya. Mungkin selepas ini, kita patut mencadangkan mana-mana premis yang digunakan untuk pelacuran haruslah dirobohkan sama sekali. Mungkin cadangan itu akan ditertawakan oleh pihak-pihak yang hanya memikirkannya dengan akal semata-mata yang tidak bersambung terus dengan hati. Tapi jika difikirkan secara mendalam, undang-undang ada, penguatkuasaan pun ada, tetapi masih lagi berlaku, kenapa? Mungkin org2 ekonomi akan menjawab, sebab ada demand. Tapi jika kita wujudkan suasana yang tidak menggalakkan kepada demand tersebut seperti keadaan huru hara, gempa bumi dan sebagainya mungkin juga berhasil. Nah, dalam hal ini gempa dan huru hara itu kita bole kaitkan dengan perobohan premis pelacuran. Namun akta dan undang2 harus dipinda terlebih dahulu. Bagaimana pula dengan tempat yang bersempadan dengan premis perniagan yang lain? Dlm hal ini tiada masalah, kita robohkan struktur yang bukan asas pada bangunan tersebut. Walaupun cadangan ini agak melucukan, tapi jika banyak premis yang sudah dirobohkan lambat laun orang akan sedar bahawa pelacuran tiada tempat lagi dibangunan-bangunan kerana akan ada lagi bakal dirobohkan dan si pemilik premis pula akan berhati-hati malah si penjual juga akan berhati kerana takut2 bangunan yang dijual itu tidak laku dek sebab salah satu unitnya (atau lebih)akan dirobohkan. Biarlah rugi sedikit asalkan dapat faedah yang berpanjangan. Jika di dalam bangunan tak boleh buat, takkanlah pelacuran di tengah jalan pula?..:)

MCA oh MCA

Saya meramalkan MCA bakal sekali lagi menghadapi krisis kepimpinan yang baru setelah Chua Soi Lek dan Liow Tiong Lai diumumkan sebagai Presiden dan Timbalan Presiden MCA. Walaupun calon yang menang dikhabarkan adalah bercampur-campur antara team A dan team B, namun ianya tidak boleh dianggap lagi sebagai perpaduan di dalam MCA. Ini kerana, penyokong antara team A dan team B adalah sama ramai dan mereka ini boleh berubah hati dalam sekelip mata sahaja terhadap pemimpin mereka. Ini terbukti mereka meletakkan Tee Kita ditangga terbawah sekali di dalam saingan 3 penjuru untuk merebut kerusi presiden, sungguhpun beliau menang besar pada pemilihan sebelum ini sebagai presiden. Jelasnya, perbuatan Chua Soi Lek yang menyimpan perempuan simpanan bukanlah isu besar dalam masyarakat cina tapi sebaliknya tindak tanduk Tee Kiat yang menikam dari belakang terhadap kawannya Tiong Lai membawa bencana besar kepada beliau dan hal ini lebih mendapat tumpuan dikalangan perwakilan. Hasilnya, Tiong Lai mendapat manfaat yang besar dan beliau menang atas dasar simpati perwakilan dan mungkin juga pendirian Tiong Lai yang teguh mempertahankan keputusan memecat Soi Lek, bukannya prestasi beliau yang masih belum teruji sepenuhnya. Walaupun, masyarakat umum yang lain mengharapkan Tee Kiat terus memimpin MCA kerana keberanian beliau membongkar masalah dalaman PKFZ, itu masih lagi belum memadai. Masyarakat MCA masih melihat beliau sebagai duri dalam daging di dalam perpaduan parti MCA. PKFZ itu soal kerajaan bagi mereka bukannya MCA.

Sebagaimana maklum, Soi Lek tidaklah mempunyai rekod yang baik di dalam menjalankan kehidupan sebagai kawan dengan Tiong Lai. Ini kerana beliau dengan mudahnya menempelak Tiong Lai untuk beliau meletakkan jawatan sebagai Timbalan Presiden yang lepas bagi membolehkan pemilihan MCA yang baru diadakan. Beliau ada kata "saya tidak akan mengikut rentak beliau di dalam hal ini dan berharap Tiong Lai tidak memaksanya untuk menentukan tarikh bila dia akan meletakkan jawatan". Tiong Lai pula bersekongkol dengan Tee Kiat untuk memecat Soi Lek apabila video Soi Lek itu dibongkarkan sebelum akhirnya Tiong Lai pula dikeluarkan oleh Tee Kiat daripada jawatankuasa pusat MCA kerana mempertahankan keputusan sebelumnya iaitu memecat Soi Lek. Ini jelas satu perbuatan yang tidak boleh diterima oleh Soi Lek. Adakah rentetan peristiwa ini akan menjadikan mereka lebih matang atau hanya masa menentukan sama ada MCA bakal menghadapi satu lagi krisis. Terpulang kepada kebijaksanaan Soi Lek di dalam mengemudi MCA selepas ini. Apa yang pasti, pengundi melayu sudah tentu tidak mengundi beliau jika beliau dicalonkan di dalam pilihanraya akan datang. Musuh-musuh politik pula sudah pasti menjadikan isu ini sebagai modal mereka di dalam pilhanraya akan datang dan mereka pasti mengharapkan kesudahan yang dramatik. Mereka mahu melihat rentetan peristiwa yang mendatang di dalam MCA akan berakhir dengan tragedi!

Rabu, 24 Mac 2010

Tindakan Yip ganjil tapi harus dipuji


Yip Su Onn merajuk kerana tidak dilantik exco Kerajaan Perlis lalu meletakkan jawatan sebagai ADUN. Sangat tidak logik. Apa kaitan exco dengan ADUN? Tak dilantik sudahlah, buat je lah kerja ADUN anda. Lainlah jika isunya tidak bersetuju dengan pucuk pimpinan MCA, makanya jika meletakkan jawatan ADUN yang mewakili MCA mungkin ada sedikit logiknya namun dengan dunia yang serba materialistik dan bercukai ini, kehilangan punca mata pencarian seperti jawatan ADUN ini tetap menimbulkan tanda tanya. Adakah sesuatu yang lebih besar dimahukan oleh ADUN itu atau satu tunjuk perasaan kepada MCA/BN yang sudah tentu tindakan seperti itu amat-amat tidak dikehendaki dan amat-amat tidak sesuai ketika parti beliau tengah bergolak ini? Yang pasti tindakan beliau meletakkan jawatan sebagai ADUN kerana tidak bersetuju dengan MCA dan kemudian keluar parti adalah patut dipuji kerana orang memilih mereka kerana MCA/BN bukan Yip Su Onn dan itulah realiti! Mahukah ahli politik katak yang lain mengikuti jejak beliau?

Rabu, 17 Mac 2010

My Iman Cell Phone mesti dimiliki


Ciri-ciri perisian:
-bacaan al-quran 30 juzuk & teks berwarna Rasam Othmani
-28 terjemahan bahasa termasuk bahasa melayu dan inggeris
-doa khatam al-quran
-tafsir alquran termasuk Tafsir Ibnu-Kasir (Arab), Tafsir Jalalain (Indonesia, Arab, Inggeris,perancis)
-11 buah kitab hadis termasuk Sahih-Bukhari, Sahih-Muslim, Sahih Abi-Daud, Sahih Ibnu
Majah dan lain-lain -waktu solat, azan dan kiblat mengikut daerah di Malaysia dan bandar-bandar utama luar negara

Ciri-ciri telefon:

-skrin sesentuh TFT Lcd berserta pen sesentuh
-Bleutooth -mp3 dan mp4
-FM radio -video player(3gp)
-2 sim kad 2 band
-stereo speaker
-warranty 1 tahun
-external sd card slot
-camera 1.3 megapixel

Accessories:

-2 GB SD card
-1 charger
-1 battery
-1 earphone
-kompas
-buku panduan

Extra feature
-games
-unit converter
-currency converter
-world clock

Terdapat dalam 4 jenis warna iaitu HITAM, SILVER, PINK dan HIJAU.

Harga Seunit: RM 390.00

Bayaran Penghantaran Barang: PERCUMA
Sila emelkan nama dan alamat beserta nombor telefon ke tengkek2002@yahoo.com untuk pesanan.

Ahad, 7 Mac 2010

Bengkel IKaZ: Takrif asnaf diperluaskan


Jumaat lepas, penulis berpeluang menghadiri Bengkel Kajian Zakat anjuran IKaZ UiTM di KL International Hotel. Bengkel sehari itu dibarisi dengan pembentang-pembentang yang berpengalaman di dalam membicarakan hal ehwal zakat termasuklah tokoh Maal Hijrah tahun 1431 Hijrah yang lepas iaitu Dato' Paduka Prof. Dr. Mahmood Zuhdi Abd Majid. Seperti biasa beliau membentangkan kertas kerja dengan cara beliau tersendiri disulami dengan sinis yang amat tajam yang membawa renungan bersama barisan pembentang dan peserta bengkel.

Apa yang menarik dalam bengkel ini, perluasan takrifan asnaf telah diperluaskan mengikut kesesuaian masa dan tempat. Seperti contoh, takrifan muallaf ketika ini seharusnya ditumpukan kepada golongan cina yang kaya kerana itulah cara yang paling cepat untuk melebarkan pengaruh Islam ketika ini. Contoh yang diambil ialah tindakan yang telah dilakukan semasa zaman Saidina Umar al-Khattab. Muallaf yang baru masuk Islam tidak lagi diperuntukkan kerana tatkala itu pengaruh Islam sudah kuat dan mereka menumpukan kepada golongan bangsawan dan pemerintah bukan Islam yang mempunyai potensi untuk diIslamkan. Kemasukan mereka bukan sahaja boleh membawa kekayaan mereka untuk Islam bahkan pengikut mereka juga.

Tatkala Islam dilabel keganasan, mana-mana individu yang kaya bukan Islam boleh dilembutkan hati mereka untuk masuk Islam dan seterusnya membawa masuk kekayaan yang diperolehinya untuk kekuatan Islam. Asnaf fi Sabilillah pula tidak hanya menumpukan kepada perang di jalan Allah. Adakah perang sebenar-benar dengan mengangkat senjata di jalan Allah masih berlaku ketika ini. Kecuali Palestin, tidak banyak dana yang boleh diperuntukkan di dalam konteks Malaysia itu sendiri. Ia jelas tidak begitu mendesak, dengan itu, takrifan haruslah diperluaskan dan ditakrif semula untuk kesesuain zaman dan masa.

Selain itu, asnaf amil haruslah diberi keutamaan kepada mereka yang tinggal sekali dengan golongan fakir dan miskin di dalam komuniti mereka dalam tempoh yang lama supaya golongan tersebut dapat lari dari status mustahik (golongan memerlukan) kepada status muzakki (golongan berdikari). Kalau sekarang, amil itu hanya menjurus kepada pengutip zakat semata-mata, adalah diharapkan ansaf amil ini harus berstatus "aktivis masyarakat" untuk membolehkan mereka mendapat bahagian zakat tersebut. Saya tertarik dengan aktiviti yang telah dijalankan oleh IMZ (Indonesia Magnificient Zakat) yang memberi keutamaan kepada aktivis masyarakat yang duduk sekali dalam kelompok mustahik dalam tempoh yang lama semata-mata untuk memastikan golongan miskin tersebut benar-benar terbela dan dapat mengambil manfaat dari wang zakat yang disalurkan. Aktivis masyarakat inilah yang sebenarnya layak mendapat bahagian asnaf amil dan bukannya mereka yang hanya pandai mengutipnya sahaja. Konsep amil di Malaysia tidak lebih hanya menunggu orang datang memberi dan mengharapkan informasi daripada ketua kampung semata-mata untuk membahagikan wang tersebut yang mana akhirnya wang tersebut hanya bermanfaat untuk digunakan pada waktu itu sahaja. Seolah-olah bantuan pakai buang.

Sudah tiba masanya, satu transformasi besar-besaran harus dilakukan terhadap golongan amil ini agar mereka yang benar-benar bekerja untuk untuk golongan sasaran wang zakat layak mendapat bahagiannya. Duduk di bilik air-cond dan setahun sekali mengadakan aktiviti pembahagian wang zakat adalah peranan yang amat-amat jauh dari landasan sebenar maqasid syara'. Bahkan saya merasakan golongan seperti ini tidak layak menerima bahagian asnaf amil kerana mereka bukannya seorang pejuang zakat. Amil adalah pekerja, pengurus, aktivis dan pejuang zakat dan bukannya pengutip zakat!

Rabu, 3 Mac 2010

Guru muda dan tua ke pedalaman

Pendekatan baru Kementerian Pelajaran yang mewajibkan guru muda dan hampir berpencen ke kawasan pedalaman bakal menguji keikhlasan dan keazaman mereka yang bergelar guru ke peringkat yang lebih tinggi dan optimum. Dengan tidak menafikan keikhlasan mereka ketika ini, langkah wajib yang dilaksanakan oleh kerajaan itu adalah diharapkan dapat menyelesaikan masalah kekurangan guru di pedalaman, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin. (source)


CM response:
Adakah langkah ini betul-betul boleh dilaksanakan atau sekadar janji retorik? Kekangan seperti ingin bersama keluarga tentunya menghambat pendekatan seperti ini.Apa pendapat anda?

Selasa, 2 Mac 2010

Syafiah's suffering spoiled Prophet's Birth Day Celebration

Perasaan marah, geram dan sedih bercampur baur dalam lubuk sanubari setiap manusia di Malaysia mahupun di luar Malaysia yang mengamati perkembangan tragedi ini. Melihat dan mendengar punca-punca tragedi kes ini amat-amat tidak boleh diterima akal oleh seorang manusia normal apatah lagi manusia menggelarkan dirinya muslim. Marah dan geram dek perilaku ala holicaust yang sedang menerkam dan membaham mangsanya itu tidak layak langsung untuk diperdengarkan dan dipertontonkan di zaman yang mendakwa mereka zaman ketamadunan ini. Namun itulah yang telah berlaku dan ironinya ia adalah satu tragedi yang berulang-ulang seakan-akan menjadi satu kelaziman untuk perkara itu berlaku saban tahun jika tidak beberapa kali setahun. Terasa baru saja kisah Nurin Jazlin yang dirobek kemaluannya sehingga merubah paras wajahnya (sehinggakan bapanya sendiri tidak dapat cam) dan sekarang pula tragedi Syafiah yang pecah perutnya, rosak buah pinggang dan otak..masya Allah!. Tiada perkataan yang layak dapat digambarkan terhadap perilaku yang sejuta kali lebih teruk dari haiwan dan syaitan ini!

Pelbagai luahan dan reaksi diterima sebaik khalayak mengetahuinya. Namun, apa yang pasti, kesemuanya menjurus kepada kutukan terhadap perilaku tersebut. Tidak kurang juga persoalan ibunya juga harus dihukum kerana membiarkan anaknya terus didera sedangkan dia menyedarinya dan polis pula mengatakan ianya adalah penderaan yang sudah lama dan berterusan tetapi tidak sedari oleh khalayak ramai kerana mungkin disembunyikan oleh mangsa mahupun keluarga si mangsa atas sebab-sebab sesuatu seperti diugut/diancam.

Difahamkan juga, ibu Syafiah telah lama menjalani kehidupan seperti suami isteri dengan si suspek walaupun mereka tidak pun bernikah malah telahpun mempunyai anak luar nikah mereka sendiri yang sudah pun menjangkau lebih setahun. Kehidupan ala holllywood in seakan-akan beransur-ansur meresapi kehidupan Melayu Islam dan satu tindakan post mortem harus diambil dan disiasat bagaimana "fenomena" ini dibiarkan berlaku. Adakah kehidupan Melayu Islam di Malaysia ini perlu mendapat kajian semula berikutan kes ini atau bagaimana? Atau adakah ianya kes-kes terpencil. Jangan diambil mudah perkara ini. Contoh di Malaysia mnemang sudah banyak, namun dikhuatiri ianya juga berleluasa juga di kalangan orang-orang Islam.

Dengan sambutan Maulidurrasul belum pun reda, kejadian seperti ini tidak selayaknya berlaku. Atau adakah sambutan sekadar sambutan tanpa sebarang pengisian yang betul-betul boleh membawa penghayatan kepada umat Islam itu sendiri. Atau umat Islam perlukan satu mekanisme pengawalan yang baru? Sesungguhnya tragedi ini bakal menempa satu lagi sejarah hitam di Malaysia dan satu tindakan drastik kepada umat Islam sewajib dilakukan agar peranan institusi keluarga tidak berterusan gagal dimainkan dan kegagalan itu seharusnya juga mempunyai kaitan yang rapat dengan kegagalan msyarakat kita untuk menerapkan amalan-amalan syariat Islam dan sunnah Nabi. Kerajaan wajib bertindak sesuatu dan merangka pelan berdasarkan syariat Islam yang syumul untuk kesejahteraaan dalam tempoh yang panjang!